Loading color scheme

KISSMI FAO 250-260

Moc energii!

MORFOLOGIA I GENETYKA
Typ odmiany: trójliniowa (TC)
Typ ziarna: flent dent
FAO: 250 - 260  
 
KIERUNEK UŻYTKOWANIA
Kiszonka (K) 
 
WYMAGANIA GLEBOWE
Odmiana o średnich wymaganiach glebowych, udaje się na wszystkich typach gleb utrzymanych w dobrej kulturze rolnej
 
NORMA WYSIEWU
Na glebach dobrych: 86 - 88 tys. nasion/ha
Na glebach średnich: 80 - 85 tys. nasion/ha 
Na glebach słabych: 78 - 80 tys. nasion/ha
 
 
ZALETY
  • Wysokoproduktywna odmiana przeznaczona do uprawy na jakościową kiszonkę o wysokich parametrach jakościowych - strawność i energia 
  • Wysokie, bogato ulistnione rośliny tworzą dużą masę wegetatywną 
  • Wysoka plastyczność odmiany stwarza możliwość uprawy zarówno na najlepszych stanowiskach jaki i dobrą adaptację do warunków mniej korzystnych 
  • Bardzo dobra zdrowotność i mała wrażliwość na choroby grzybowe liści i kolb 
  • Rośliny o przedłużonej zieloności liści 
 
CHARAKTERYSTYKA
 
Nowa, typowa odmiana zarejestrowana na kiszonkę z początkiem 2019 roku o charakterystycznej mocnej budowie, tworząca dużą masę zieloną Szybki start wiosenny i wysoka tolerancja na choroby. Wysoka zawartość skrobi oraz bardzo dobra strawność liści i łodyg pozwala uzyskać doskonałą jakościową kiszonkę. Rośliny o przedłużonej zieloności (efekt stay green), co stwarza możliwość wydłużenia daty zbioru. Odmiana stabilna w plonowaniu z tolerancjąna niesprzyjające warunki środowiska. Wysokie uzyski świeżej masy i suchej masy z ha w połączeniuz dobrą jakością kiszonki predysponują odmianę do żywienia zarówno bydła mlecznego jak i opasowego. Odmiana o średnich wymaganiach glebowych, udaje się na wszystkich typach gleb utrzymanych w dobrej kulturze rolnej. 
 
PLONOWANIE
 
 
ULOTKA