Loading color scheme

DANUBIO FAO 240-250

Wygrywa z najlepszymi!

MORFOLOGIA I GENETYKA
Typ odmiany: trójliniowa (TC)
Typ ziarna: flent flint dent
FAO: 240 - 250   
 
KIERUNEK UŻYTKOWANIA
Kiszonka (K) Ziarno (Z)
 
WYMAGANIA GLEBOWE
Przydatna do uprawy na słabszych stanowiskach, dobrze znosi niedobory wody. 
 
NORMA WYSIEWU
Kiszonka: 80 tys. nasion /ha 
Ziarno: 75 - 80 tys. nasion /ha
 
 
ZALETY
  • Jedna z najwięcej sprzedających się odmian zagranicznych w Polsce od 2014 roku!!! 
  • Swoją wyższość nad innymi odmianami pokazuje w latach mniej korzystnych do uprawy kukurydzy
  • Rekordowe plony zielonki i wybitne plony ziarna 
  • Bardzo zdrowe rośliny, dużo mniejsza podatność na występowanie głowni guzowetej, a także omacnicy prosowianki 
  • Prezentuję bardzo wysoką jakość surowca na kiszonkę (plon jednostek pokarmowych, strawność ) 
CHARAKTERYSTYKA

 

DANUBIO to odmiana zarejestrowana w Polsce w 2013 roku i szeroko spopularyzowana w całej Polsce. Posiada wielu zwolenników tak w uprawie na ziarno, jak i na kiszonkę.

DANUBIO wykształca długie, bardzo dobrze zaziarnione kolby. Wysoki udział szklistej skrobi w ziarnie oraz bardzo wysoka gęstość ziarna na poziomie 76 kg/hl pozwalają na uzyskanie wysokiej jakości ziarna handlowego przydatnego również do przemysłu młynarskiego. DANUBIO wyróżnia się na polu wysokimi ale, przede wszystkim bardzo masywnymi roślinami o grubej, mocno ulistnionej łodydze. Uzyskuje najlepsze wyniki plonu zielonki, plonu suchej masy, czy plonu jednostek pokarmowych z hektara. Wysoki udział kolb o bardzo dobrej strukturze zapewnia uzyskanie kiszonki o bardzo wysokiej energetyczności. Mocny "stay-green" i niższa zawartość włókna wpływają na wysoką strawność.

 
PLONOWANIE
 
 
ULOTKA